ورق St14 چیست؟ مشخصات و کاربردهای آن


کربن یکی از ترکیبات اصلی آلیاژهای فولادی است که برای تولید محصولات مختلف از جمله ورقهای سیاه و روغنی مورداستفاده قرار میگیرد. ورق st14 یکی از انواع ورقها روغنی است که با درصد کربن پایین تولید میشود و در صنایع خودروسازی، ساخت بدنه لوازم فلزی و ساخت قطعات فلزی پیچیده که نیازبه ورقهای انعطافپذیر دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. انعطاف بالا مهمترین ویژگی ورق فولادی st14 محسوب میشود. در این مقاله بررسی میکنیم که ورق st14 چیست، چه مشخصاتی دارد، چطور تولید میشود و برای چه کاربردهایی مورداستفاده قرار میگیرد.
ورق St14 چیست؟
ورق St14 نوعی از ورقهای روغنی فوق کشش است که بهواسطه ساختار نرمتر و انعطافپذیرتر خود، گزینهای ایدهآل برای فرآیندهای پرسکاری عمیق به شمار میرود. این نوع ورق فولادی با پایه نورد سرد تولید میشود و نسبت به دیگر گریدهای ورق روغنی، قابلیت شکلپذیری به مراتب بالاتری دارد. استحکام کششی این نوع ورق بین ۲۷۰ تا ۳۵۰ مگا پاسکال است و قابلیت پرسکاری دارد. ورق روغنی فوقکششی در هنگام خمکاری و کشش مقاومت بالایی از خود نشان میدهد و حتی ترک نمیخورد. این ورقها با مشخصات فنی مختلف از جمله ضخامتها و عرضهای گوناگون تولید میشوند تا برای کاربردهای مختلف مناسب باشند.
ورقهای روغنی بهروش نورد سرد تولید میشوند و سطح براق و یکدستی دارند. انواع ورق در گریدهای St12 ، St13 و st14 در بازار موجود هستند که از میان همه آنها، گرید st14 کمترین درصد کربن و بیشترین انعطاف را دارد. از میان انواع ورق در گریدهای مختلف، St12 بیشترین درصد کربن را دارد، بههمیندلیل سختتر و مستحکمتر از سایر گریدهاست. ورق کششی St13 نیز درصد کربن متوسط دارد و مشخصات آن بین St12 و st14 است. مشتریان براساس فرم قطعاتی که میسازند و استحکام و قابلیت کششی موردنیازشان از بین گریدهای مختلف ورق روغنی محصول مناسب را انتخاب میکنند.
عناصر موجود در ورق st14
کارخانههای مختلف ممکن است فرمولهای متفاوتی برای تولید فولاد st14 و ورقهای روغنی فوقکششی در نظر داشته باشند. عنصر اصلی این نوع فولاد کم کربن، آهن است که بیش از ۹۸ درصد از ترکیبات را تشکیل میدهد، سایر عناصر کمتر از ۲ درصد را دربر میگیرند. در ادامه به مقدار عناصر موجود در ورق st14 اشاره میکنیم:
- کربن (C): حداکثر 0.08%
- منگنز (Mn): حداکثر 0.45%
- فسفر (P): حداکثر 0.03%
- گوگرد (S): حداکثر 0.03%
- سیلیسیم (Si): حداکثر 0.03%
- ضخامت: این ورقها با ضخامت کمتر از ۱ میلیمتر تا ۲ میلیمتر تولید میشوند.
- عرض: عرض ورق st14 بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ متغیر است. ورقهای دارای عرض ۱ و ۱.۲۵ متر بیشترین کاربرد را در بازار دارند.
- طول: این ورقها هم بهصورت رول و هم شیت در بازار موجود هستند و در طولهای مختلف در بازار عرضه میشوند.
- وزن: وزن به سایر مشخصات فنی مانند ضخامت ورق st14 بستگی دارد؛ وزن این ورقها معمولا بین ۸ تا ۲۰ کیلوگرم بر متر مربع است.
- استحکام کششی: این نوع ورقها قابلیت تحمل نیرویی بین ۲۷۰ تا ۳۵۰ مگاپاسگال را دارند.
- استحکام تسلیم: این ورقها قبل از تغییر شکل میتوانند حداکثر ۲۱۰ مگاپاسکال نیرو را تحمل کنند.
- نسبت ازدیاد طول: شکلپذیری ورق st14 بسیار زیاد است و نسبت ازدیاد طول آن قبل از پاره شدن به ۳۸ درصد میرسد.
نکته مهمی که باید بهآن توجه داشته باشید این است که مقاومت این نوع ورق در برابر حرارت چندان زیاد نیست و باید در دمای محیط مورداستفاده قرار گیرد. برای کاربردهایی که نیازبه مقاومت حرارتی بالا دارند، باید از سایر انواع ورق فولادی استفاده شود.
ویژگی های ورق st14 چیست؟
در قسمتهای قبل بهصورت کلی به ویژگیهای ورق st14 اشاره کردیم، اما در این بخش بهصورت متمرکز ویژگیهای این محصول را بیان میکنیم تا راحتتر متوجه شوید برای کاربرد مورد نظر شما مناسب است یا خیر. این ویژگیها عبارتند از:
- شکلپذیری بالا
- سطح صاف و صیقلی
- مناسب برای پوششدهی و رنگآمیزی
- مقاومت در برابر ترکخوردگی
- ظاهر زیبا
- وزن سبک
کاربرد ورق st14 چیست؟
ورقهای st14 کاربردهای مختلفی در صنایع گوناگون دارند. نکته مهمی که باید بهآن توجه داشته باشید، تفاوت کاربرد انواع ورق با یکدیگر است. در ادامه لیست کاربردهای ورق st14 را بررسی میکنیم:
-
- کاربرد در صنایع خودروسازی برای ساخت قطعات داخلی و بدنه خودروها
- ساخت بدنه لوازم خانگی
- ساخت قطعات الکترونیکی و بدنه بوردها و تجهیزات الکترونیکی
- کاربرد در بستهبندی مانند ساخت درپوش
- کاربرد برای تزئینات ساختمان در نمای بیرونی و دکوراسیون داخلی
- ساخت پایهها و بخشهای مبلمان اداری و خانگی
- کاربرد در ساخت ظروف فلزی
این نوع ورق روغنی برای صنایعی که بهفرمدهی پیچیده ورق فولادی نیاز دارند، مورداستفاده قرار میگیرد و برای صنایعی که به ورقهای روغنی با استحکام زیاد نیاز دارند، مناسب نیست.
تفاوت ورق St14 با سایر ورق های روغنی
ورقهای روغنی بر اساس میزان قابلیت کشش و شکلپذیری، به گریدهایی مانند St12، St13 و St14 دستهبندی میشوند. تفاوت اصلی بین این گریدها در میزان کششپذیری و قابلیت فرمپذیری آنهاست.
تفاوت ورق St14 با سایر ورقهای روغنی نوع ورق ویژگی اصلی کاربردها St12 کشش معمولی قطعات ساده فلزی St13 کشش بالا فرمدهی متوسط St14 کشش فوقالعاده بالا پرسکاری عمیق و فرمدهی پیچیده همانطور که مشخص است، ورق St14 در بین این سه گرید، بیشترین انعطافپذیری را دارد و میتواند در طراحی قطعات با اشکال پیچیده، بهترین عملکرد را ارائه دهد.
روش تولید ورق st14
ورق st14 طی فرآیند نورد سرد تولید میشود. اکثر کارخانههای تولیدکننده فولادی گریدهای مختلف ورق روغنی، متریال خود را از بیرون تأمین میکنند و فقط فرآیند نورد را روی آنها انجام میدهند. بنابراین، لازم است که فولاد با ترکیبات آلیاژی تنظیمشده و درصد مشخص از عناصر موردنیاز ساخته شده باشد و در اختیار کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی قرار گیرد.
در ادامه مراحل تولید ورق روغنی st14 را توضیح میدهیم:
- شمشهای فولاد تا دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم میشوند.
- شمشهای داغ وارد غلطکهای نورد گرم میشوند تا ضخامت آنها کاهش پیدا کند و به ورق سیاه تبدیل شود.
- ورقهای سیاه خارجشده از غلطک نورد گرم، سطح اکسیدشده و زبری دارند. بههمیندلیل اسیدشویی میشوند تا سطح آنها صاف و یکدست شود.