تماس جهت خرید سبد خرید

کاربرد انواع ورق فلزی چیست؟

کاربرد ورق فلزی، روزبه‌روز در صنایع مختلف گسترده‌تر می‌شود. خواص ویژه این ماده باعث شده که صنایع خانگی، تجاری و نیمه‌تجاری کوچک و بزرگ از آن به‌عنوان بخشی از سازه، محصولات یا ابزار خود استفاده کنند. هر صنعتی، بنا بر نیازهای خودش از نوع متفاوتی از ورق فلزی استفاده می‌کند. به‌عنوان‌مثال، ورقی که در صنایع خودروسازی کاربرد دارد، لزوماً برای صنعت ساختمان مناسب نخواهد بود.
انواع ورق را می‌توان بسته به جنس آن‌ها دسته‌بندی کرد. ازآنجاکه هر فلز خواص خاص خودش را دارد؛ هر ورق فلزی نیز کاربردی متفاوت خواهد داشت. علاوه بر جنس، شیوه تولید و پردازش ورق در کارخانه نیز خواص خاصی به آن می‌بخشد. به‌طور مثال، خواص فیزیکی ورق گالوانیزه فولادی از ورق معمولی فولادی، متفاوت است. به‌منظور کاربرد انواع ورق فلزی در پروژه موردنظرمان، باید به این ویژگی نیز توجه داشته باشیم.
ورق فلزی، متریالی از جنس فلز است که با استفاده از روش پردازش سرد، با استفاده از فلزات دیگر تولید می‌شود. به‌منظور تولید این ورق از انواع عملیات مانند پرچ، پانچ، برش گرم و سرد و تا کردن استفاده می‌شود و ضخامت ورق در تمامی طول آن ثابت است. به‌طورکلی، بیشتر ورق‌های فلزی، ضخامتی کمتر از شش میلی‌متر دارند.
در این مقاله، انواع ورق فلزی را معرفی و کاربردهایشان را بررسی خواهیم کرد. در پایان این مقاله، اطلاعاتی جامعی در خصوص کاربرد ورق فلزی در صنایع مختلف به دست خواهید آورد.

انواع کاربرد ورق فلزی

انواع ورق‌های فلزی با توجه به جنس و مشخصات فیزیکی، کاربردهای متنوعی هم دارند. از این ورق‌ها در صنایع و تولیدی‌های مختلف جهت ساخت و ارائه محصولات با کیفیت استفاده می‌کنند. به همین خاطر، آشنایی با کاربردهای انواع ورق از جمله ورق فولادی، در صنایع ساخت و ساز، خودروسازی، صنایع غذایی، صنایع نفت و گاز، صنایع الکتریکی و الکترونیکی، صنایع بسته بندی و صنایع حمل و نقل برای فعالین بازار الزامی است. در ادامه کارشناسان آهن آنلاین توضیحات کاملی در رابطه با کاربرد ورق ارائه کرده‌اند.

کاربردهای ورق آهنی در ساخت و ساز

از ورق آهنی اغلب به منظور ساخت سازه‌های فلزی استفاده می‌شود. در واقع انواع ورق آهنی دوام و استحکام سازه را افزایش می‌دهند و همچنین شامل طیف وسیعی از کاربردهای ساختمان سازی هستند. به طور مثال می‌توان از این ورق‌ها برای ساخت  درب و پنجره خانه استفاده کرد یا این که با استفاده از ورق آهنی، ستون‌های سقف و دیوار اتاق را قرار داد. از جمله دیگر کاربردهای انواع ورق آهنی هم میتوان به ساخت و ساز پل‌ و گذرگاه‌های بین راهی اشاره کرد.

کاربردهای ورق فولادی در صنایع غذایی

یکی از مهم‌ترین کاربردهای ورق فولادی استفاده از آن به منظور بسته بندی مواد غذایی در صنایع بسته بندی است. در واقع از ورق فولاد در صنایع غذایی به منظور ساخت بسته بندی‌هایی از جمله کنسرو، ظرف غذا، حلبی روغن و غیره استفاده میکنند. همچنین علاوه بر این، تجهیزات آشپزخانه از جمله تیغه چاقو، قاشق و چنگال، ماهیتابه، قابلمه و بسیاری از ظرف و ظروف از جنس فولاد ضد زنگ هستند. بنابراین می‌توان گفت که فولاد کاربردهای گسترده‌ای در صنایع غذایی و تولید وسایل آشپزخانه دارد.

کاربردهای ورق فولادی در خودروسازی

فولاد حرف اول را در صنایع حمل و نقل عمومی و تولید خودروهای شخصی می‌زند. در واقع با استفاده از فولاد بدنه خودروهای سواری و عمومی ساخته می‌شود. طی عملیات برش و شکل دهی خودرو و اتصال قطعات با دستگاه جوشکاری از ورق فولادی جهت ساخت قسمت‌های مختلف داخلی و بدنه خودرو استفاده می‌کنند. فولاد در صنایع خودروسازی معمولا برای ساخت بدنه و قسمت‌های زیرین خودرو، شاسی و غیره کاربرد دارد.

کاربردهای ورق فولادی در صنایع الکتریکی و الکترونیکی

فولاد ضد زنگ به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی و همچنین قدرت رسانایی فوق العاده، برای تولید انواع سیم و کابل در صنایع الکتریکی و الکترونیکی بسیار کاربردی است. همچنین از فولاد برای ساخت قطعات‌ الکتریکی داخل دستگاه‌ها از جمله تراشه، برد و سایر اجزای وسایل الکترونیکی استفاده می‌کنند.

کاربردهای ورق فولادی در صنایع نفت و گاز

از ورق فولادی می‌توان به منظور ساخت خطوط لوله صنایع نفت و گاز استفاده کرد. در واقع لوله‌های انتقال نفت خام از جنس فولاد ضد زنگ هستند. همچنین در مخازن تحت فشار و مخازن عظیم حاوی میعانات نفتی از فلز فولاد استفاده شده است. چه بسا ساخت تجهیزات صنعت نفت و گاز، بدون استفاده از فولاد ضد زنگ بعید باشد! همچنین باید توجه کرد که برای استخراج نفت از اعماق، تجهیزات حفاری فولادی به شدت کاربردی هستند.

کاربردهای ورق آهنی در صنایع حمل و نقل

در صنایع حمل و نقل و خودرو سازی، استفاده از فولاد رواج بسیار زیادی دارد. در واقع با استفاده از این فلز مستحکم در صنعت‌ کشتی سازی، بدنه عرشه کشتی فولادی ساخته می‌شود. همچنین نباید از نقش فولاد در هواپیماسازی چشم پوشی کرد؛ زیرا امروزه جت‌های مسافری اغلب بر پایه فولاد هستند‌. از طرف دیگر، ساخت ناوگان وسایل نقلیه سنگین بدون استفاده از ورق فولادی تقریبا غیر ممکن است.

کاربردهای ورق فولادی در صنایع بسته بندی

در صنایع بسته بندی با استفاده از ورق فولادی میتوان انواع مختلف ظروف بسته بندی از جمله حلبی، قوطی، ظروف غذای آماده و غیره را تولید کرد. در واقع با وجود این که ممکن است استفاده از پلاستیک برای بسته بندی نسبت به فولاد به صرفه‌تر باشد؛ اما ماندگاری محتویات بسته بندی‌های فولادی بسیار بهتر خواهد بود.

کاربرد ورق فلزی در ساختمان سازی و دکوراسیون داخلی

ورق‌های فلزی به‌دلیل دوام بالا، شکل‌پذیری و قابلیت رنگ‌پذیری، یکی از انتخاب‌های محبوب در حوزه ساخت‌وساز و طراحی داخلی هستند. در بخش ساختمانی، این ورق‌ها برای ساخت سازه‌های سبک مانند سقف کاذب، اسکلت‌های فرعی، و پوشش دیوارها استفاده می‌شوند. همچنین، در طراحی داخلی و دکوراسیون، ورق فلزی در ساخت نرده‌های مدرن، قاب‌های تزئینی، و حتی دیوارپوش‌های خاص نقش چشم‌گیری دارد. این ورق‌ها نه‌تنها ظاهری شیک و صنعتی به فضا می‌دهند، بلکه از نظر عملکرد نیز بسیار مقاوم و کاربردی‌اند.

کاربرد ورق فلزی ضد زنگ

ازآنجاکه این ورق به شکل فوق‌العاده‌ای در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاوم است از آن در ساخت ماشین‌آلات صنعتی که مدام با مایعات و مواد شیمیایی سروکار دارند، استفاده می‌شود.
در کنار ویژگی ضد خوردگی، رنگ روشن و الاستیک این ورق، زیبایی خاصی به آن داده است و باعث شده که از این ورق در صنعت ساختمان نیز به‌وفور، استفاده شود. برخی از موارد کاربرد ورق فلزی استنلس استیل در ساختمان‌سازی، عبارت‌اند از:

  • ساخت انواع کانال مانند کانال کولر، تهویه هوا و …
  • ساخت پشت‌بام‌های فلزی
  • ساخت نرده و حفاظ
  • نمای ساختمان (فولاد ضدزنگ آستنیتی)
  • سقف فرودگاه
  • پل

همچنین، ورق ضدزنگ آستنیتی در ساخت ظروف خانگی، لوله‌های صنعتی و کشتی‌سازی نیز به‌کار می‌رود. از ورق فولادی فریتی نیز در ماشین لباس‌شویی، دیگ‌های بخار و لوازم طراحی دکوراسیون داخلی استفاده می‌شود.
این ورق، همچنین، مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارد که باعث می‌شود در ساخت ماشین‌آلات صنعتی، کاربردهای فراوانی پیدا کند. همچنین، صنایع شیمیایی نیز در ساخت مخازن، لوله‌ها و پمپ‌های خود به‌وفور از این ورق فولادی استفاده می‌کنند.
یکی دیگر از موارد کاربرد ورق فلزی فولاد ضدزنگ، در نیروگاه‌های برق است. در ساخت توربین‌های بخار و گاز از این ورق به دلیل مقاومت بسیار بالایش در برابر خوردگی، استفاده می‌شود. همچنین، در واحدهای رسوب‌زدایی دودکش در نیروگاه‌های سوخت فسیلی نیز این ورق کاربرد دارد.
دیگر کاربرد ورق فلزی فولاد ضدزنگ در خودروسازی به‌ویژه در ساخت اگزوز، مبدل‌های کاتالیزوری و بدنه است.
از دیگر کاربردهای ورق فولادی ضدزنگ، می‌توان به صنایع لوازم‌خانگی، تخت‌های ارتوپدی، دستگاه‌های معاینه پزشکی، مجسمه‌سازی، بسته‌بندی و سیلوهای ذخیره‌سازی مواد غذایی و اسکله‌های دریایی اشاره کرد.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
کاربرد انواع ورق فلزی چیست؟
بستنباز کردن